Kínai kel(L)?

Nem kellett sokat várnunk, hogy végre választ kapjunk, mi volt a valódi oka az elmúlt hetek  “sorosozásának”. Az világosan érződött, hogy nem  a CEU bezárásáról szóltak az események, de hiába vitáztak politológusok és született rengeteg cikk, publicisztika, értelmes indokot nem sikerült találni. Hogy is lehetett volna, hiszen senkinek nem jutott eszébe az, ami ma történt. Figyelemelterelés a mai irreálisnak tűnő találkozó előkészítéséről és jelentőségéről, hogy a magyar miniszterelnök a Kínai  Kommunista Párt képviselőjével, Putyin elnökkel és Törökország új diktátorával, Erdogánnal találkozott Pekingben. Ezzel megszületett egy új világrend, ami bizony nem Soros birodalma, még csak nem is a szabadságról szóló demokrácia.

Miközben megyünk kelet felé igen nagy léptekkel és visszafelé a történelemben, ami múlt héten még felejthető felvetésnek tűnt, ma már nyilvánvaló tény, elkezdődött az eurázsiai nagyhatalom létrehozása.

Menjünk kicsit vissza az időben tavaly márciusig, amikor megjelent egy hír:  “Olyan interkontinentális ballisztikus nukleáris rakétát állít rendszerbe Moszkva, amely állítása szerint egyedülálló jellegzetessége miatt áthatol bármilyen védelmi rendszeren. Gyorsított indító szakasza kevesebb mint öt percig tart, ami azt jelenti, hogy az európai NATO radaroknak nem lesz idejük felfedezni kilövésüket. “  – írta a Szputnyik hírügynökség.

Magyarország és Törökország a NATO tagja, ellentétben Oroszországgal és Kínával. Mit keresünk egy orosz-kínai találkozón török kísérettel? Az oroszokkal egy jelentős ügyletünk van, ami Soroshoz hasonló port kavart itthon, ez pedig Paks 2, ami szintén az atomhoz köthető…

Még egy (költői) kérdés, van jogunk tudni, hogy mi történik a fejünk fölött, mielőtt bárki kioltja az életünket? Ideje felébrednünk és felelősséget vállalni magunkért, amíg nem késő.

Nem csak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem talán sokkal nagyobb felelősség terhelhet azért, amit kellő tájékozottság hiányában elmulasztunk. (H.A.)

Weith Katalin

Megosztás:
Share