CEU, a mumus

– Fradi vagy UPD (ma UTE), Abba vagy Boney M? Hetedikes voltam, amikor viccesen kérdeztük ezt egymástól szünetben, az általános iskolában. Nem vérre ment a választás, attól függetlenül lehettünk barátnők Arankával, hogy ő abbás, én meg boniemes voltam. Ma eszembe jutott ez a régi emlék, és egészen furcsa gondolatok indultak el a fejemben a svéd, kék szemű, szőke hajú énekes szépség és a színes bőrű, egzotikus zenészek felidézésekor. Mindenféle összeesküvéselmélet nélkül, felmerül bennem a gondolat, mi van, ha ez már akkor szándékosan elkezdődött? Játéknak tűnt, ma már véresen komoly a ketté szakított ország, a CEU tüntetésre menők és otthonmaradók egymásnak feszülő tábora. Hm, és közben épülnek a futball stadionok…

Az egész egy nagy politikai manipuláció, ezt persze már többen megírták az elmúlt napokban, de csavarjunk még egyet a témán. Azt is tudjuk már, hogy ez nem a CEU-ról szól, sokkal inkább a demokráciáról. Azonban az ország lakosságának 90%-a nem tudja mi az a CEU, és sajnos a többség azt sem érti, hogy mi a demokrácia. Akkor mégis kinek és mit kommunikál ez a mesterségesen gerjesztett helyzet? Éppen az otthon maradó többségnek, akik azt látják a köztévében, hogy itt megint valami felfordulás, tüntetés van, amitől a miniszterelnökünk megvéd minket, és neki köszönhetően mi biztonságban vagyunk. Minél erősebb a lázadó tömeg, annál jobban megdicsőül az ország jelenlegi vezetése, hiszen a külföldi veszedelem, a bevándorlók után, most a hazai rendbontók lázadását is képes kordában tartani. Így születnek  hősök, amihez az öntudatos, jó szándékú emberek észrevétlenül asszisztálnak. Briliáns játszma, ha szó nélkül hagyod, akkor nyert, ha fellázadsz ellene, akkor is ő nyer.

A valódi megoldás az, ha kiszállunk ebből az alattomos játszmából és új, értelmes játékot kezdünk, aminek a címe: Hogyan legyen jó vagy még jobb az embereknek? Ebben a küzdelemben nemes a győzelem, és biztosak lehetünk benne, hogy már félidőben is mindenki számára megelégedéssel zárul a meccs.

Weith Katalin

Megosztás:
Share