Korrupcióellenes program Magunkért

Tízparancsolat és tiszta kéz

korrupció szó latin eredetű, azt jelenti: romlás. A korrupció általános jelentése szerint olyan cselekedet, amely során valaki valamilyen természetű juttatásért cserébe jogosulatlan előnyhöz juttat másokat. A politikai és gazdasági korrupciónak nincs általánosan elfogadott definíciója. A korruptnak tekintett tevékenység határai és megítélése kultúrától és korszaktól függ.

Magyarországon a Nemzeti Védelmi Szolgálat célja a korrupció felderítése. A Nemzeti Korrupcióellenes Program 2015. májusában került elfogadásra. A Program a korrupció társadalmi jelenségének visszaszorítását tűzte ki célul, azonban a programpontok homályosak, a teljesítésük nem köthető konkrét eredményhez.

Magyarországon ma nepotizmus működik, ami azt jelenti, hogy a hatalmi pozíciók elosztása során, a döntéshozók a rokonaikat, barátaikat részesítik előnyben az alkalmasabb, felkészültebb jelentkezőkkel szemben.

Mindaddig, amíg a korrupcióellenes harc jegyében csak a szigorú büntetésekről beszélnek, a korrupció sajnos továbbra is fennmarad. A megoldás egy olyan eljárásokból, jogosultságokból, technológiákból és szoftverekből álló rendszer felépítése, amelyben a korrupció csaknem lehetetlenné válik.

A működő korrupcióellenes szabályok jól ismertek a nagyvállalati szférából, néhány ezek közül:

  • A munkakörök feladatait és felelősségi körét nagyon pontosan, mindenre kiterjedően le kell írni.
  • A munkavégzés folyamata dokumentálásra kerül. A meetingek, tárgyalások végén a jegyzőkönyvet valamennyi résztvevőnek szükséges aláírnia. Később csak a jegyzőkönyvben lévő eseményekre, ötletekre, információkra lehet hivatkozni.
  • A „tanácsadói szolgáltatások” címen jegyzett munkák rögzítésre kerülnek, a javaslatokat írásba foglalják és világossá, konkréttá teszik ezek hasznosulását.
  • A dokumentált anyagok a jogosultak számára nyilvánosak.
  • Hasznos eszköz a kifizetések, pénzmozgások követésére a blockchain technológia. Ez egy olyan nyilvános főkönyv, amely megmásíthatatlan, meggátolja a teljesítés nélküli, vagy a túlárazott kifizetéseket.

Az antikorrupciós programunk:

  • Kidolgozunk egy egyértelmű, és könnyen érthető definíciót a korrupcióra, hogy mindenki számára ugyanazt jelentse.
  • Felállítunk egy Korrupció Ellenes Hivatalt, mely folyamatosan kontrollálja a szükséges dokumentációt és nyilvántartja az éves vagyonosodási vizsgálatok eredményét.
  • Megfelelő törvényeket hozunk a korrupciós visszaélések elszámoltatására.
  • Az állami vagyont ért károkozást elszámoltatjuk.
  • Független Ügyészség felállításával tartjuk fenn a törvényes rendet.

Visszalépés a további programokhoz →

Megosztás:
Share