Szociális program Magunkért

A szegénységtől a jólétig

Magyarországon a szegénység szót többféleképpen definiálják, ebből adódóan több mutatót vizsgálnak. Ez széles teret enged a statisztikák kozmetikázásának.

A szociális helyzet, az ellátottság és a nélkülözés jelentős mértékben attól függ, hogy az adott település mennyire elérhető és látható. A szociális nehézségek vidéken sokkal élesebben jelennek meg, mint a fővárosban. A havi bevétel/fő alapon számolt szegénységet alapul véve azt mondhatjuk, hogy vidéken él a szegények 95 %-a.

Ma közel 4 millióan élnek szegénységben Magyarországon. Sajnos pontos mérések az utóbbi években nem történtek. A deviza-károsultak nagy részének teljes eladósodása több százezerrel növelte a létminimum alatt élők számát.

A nyugdíj, az idős-gondozás, az időskori kiszolgáltatottság megoldása továbbra is várat magára. Előremutató kezdeményezések civil oldalról érkeznek, melyek támogatás nélkül elhalnak, vagy csupán kis területen képesek hatást kifejteni.

A lakhatási szegénység azt jelenti, hogy valaki nem rendelkezik a kulturális normáknak megfelelő otthonnal. Magyarországon ez közel 4 millió embert érint. Az albérlet árak 2-3-szorosra emelkedtek, miközben a lakosság nincs olyan anyagi helyzetben, hogy ezt meg tudja fizetni.

Bérlakáspolitika nincs az országban.

A lakáspiacon rengeteg a visszaélés és a törvénytelenség. A helyzet súlyosságát tovább fokozza, hogy az országban rengeteg ház és lakás üresen áll. A KSH utoljára 2011-ben folytatott vizsgálatot Budapesten, akkor azt találta, hogy csak az önkormányzati bérlakások közül 6.426 állt üresen, kihasználatlanul.

A kifizetetlen vízdíjak miatt a legszegényebb településeken is elzárják a vizet, akkor is, ha az óvoda vagy iskola nem tudja fizetni a számlákat. Ilyen esetben az emberek a közkutakból szerzik be az iváshoz és tisztálkodáshoz szükséges vizet. Csakhogy nincs elegendő közkút, a meglévők közül több elhanyagolt, és arra is van példa, hogy az önkormányzat lezárja a kutakat, mert nem bírja, vagy nem akarja fizetni a vízdíjakat a lakók helyett. A központilag kiadott hőségriasztás ellenére is zártak el közkutakat, és hagytak több tízezer embert víz nélkül, akik az életükért küzdöttek. Ez ma megtörténhet Magyarországon.

A gyermekes családok 41 %-a, a nagycsaládosok 60 %-a él szegénységben. A hajléktalanok száma 30 és 50 ezer között van ma az országban.

Több tízezer gyerek éhezik, nagyon sokan csak az óvodában vagy az iskolában jutnak meleg ételhez.

Jelenleg még teljesen beláthatatlan, hogy a feketemunkára kényszerülőkkel mi lesz nyugdíjasként. Ez egy olyan probléma, melyet az illetékesek különösebben még vizsgálni sem mertek.

Az úgynevezett középosztály alsó része folyamatosan leszakadóban van, amit hitelekkel, kölcsönökkel próbálnak ellensúlyozni, viszont a legtöbben nem tudják visszafizetni, mert terheiket tovább növelik a közüzemi elmaradásaik.

Az országban elképesztő szegénység van, a létbizonytalanság a lakosság nagyobbik részét érinti. A helyzet kezelésére nincs kormányzati stratégia, az intézkedések átgondolatlanok, és csak a kirakatnak szólnak. Mindeközben számolatlanul mennek a milliárdok értelmetlen, felesleges gigaberuházásokra, mint az olimpiai pályázat, világbajnokságok rendezése, stadionok építése és kihasználatlan vasútvonalak létrehozására. Ezeknek is megvan a létjogosultsága, de csak olyan országban, ahol az emberek milliói nem a számlák befizetése miatt aggódik.

A szociálpolitikánk az alábbi programra épül:

  • Körültekintően, tudományos alapon definiáljuk a szegénységet.
  • Kijelentjük, hogy egyik legfőbb célunk a szegénység teljes felszámolása.
  • Megállapítjuk azt az emberi minimumot, melyet biztosítanunk kell mindenkinek, aki magyar állampolgársággal rendelkezik, és ebben az országban él. Ma Magyarországon 88.000 Ft a létminimum összege.
  • Alapfeltételként szabjuk meg, hogy Magyarországon senki nem élhet lakhatási szegénységben, nem éhezhet, nem szomjazhat, nem érezheti magát puszta létében fenyegetve, és nem kényszerülhet arra, hogy a fennmaradásért megszegje a törvényeket.
  • Visszamenőleg elszámolunk a saját célra vásárolt lakások devizakárosultjaival, az eredetileg felvett árfolyam szerint, figyelembe véve a visszafizetéseket és a büntető kamatokat.
  • Ésszerű és fenntartható, semmilyen kormány által nem veszélyeztethető nyugdíjrendszert hozunk létre, és emberhez méltó, tisztességes életet biztosítunk azoknak, akik végigdolgozták az életüket.
  • Lehetőséget biztosítunk az időskorúaknak, hogy igényük szerint aktívan részt vehessenek az országot építő közösségi tevékenységekben, elismerve ezzel az évtizedek alatt felhalmozott tudásukat.
  • Átfogó lakáspolitikát és bérlakás programot dolgozunk ki.
  • Felszámoljuk a több tízezer főt érintő hajléktalanságot.

Visszalépés a további programokhoz →

Megosztás:
Share