Te adnál marihuánát a gyermekednek?

A napokban feltettem egy kérdést a Facebookon, ami így szólt “Te adnál a gyermekednek marihuánát, ha legalizálnák ezt a drogot?” Megleptek és elgondolkodtattak a válaszok. Leginkább azon lepődtem meg, hogy van, aki erre a kérdésre igennel válaszol, de ami igazán elgondolkodtatott az, hogy többen a következő kérdéssel válaszoltak; “Miért nem tiltják akkor be a cigarettát és az alkoholt, hiszen ezek is ártalmas tudatmódosító szerek?”.

Nos, nagyobb a baj, mint gondolnánk. Az igazi gond a csúsztatásban rejlik. Megfigyeltétek, hányan nem válaszolnak a kérdésedre? Nem, vagy mást válaszolnak, és ez a legtöbb embernek fel sem tűnik, gyakran még a kérdezőnek sem, hogy nem kapott választ. Ha azt kérdezem, hogy “Süt a nap?”, akkor nagyon ritkán kapom azt a választ, hogy “Igen, süt.” Mondják azt, hogy “Nagyon meleg van kinn.” vagy “Régen is ilyen forróság volt nyáron.”

Figyeld meg, egy egyszerű kérdésedre, hányan válaszolnak tisztán, egyértelműen. Pedig ez egy kulcsinformáció. Ha megtanulunk egyértelműen kommunikálni, akkor kevésbé leszünk félrevezethetőek. Ma, amikor retorikai háború folyik a politikában, nem értjük, hogyan kerülünk olyan helyzetekbe, amelyeken már nem tudunk változtatni. Ráadásul még azt is megkapjuk, hogy beleegyeztünk és a jóváhagyásunkkal történt mindez. Féligazságok, elferdített, elkerülő válaszok okozzák gyakran a gyanútlan belesodródást nemkívánatos helyzetekbe.

Egy kedves ismerősöm, rendszeresen ad nem egyértelmű választ a kérdéseimre. Ma rájöttem miért, és ez tovább súlyosbítja az előzőekben vázolt problémát. Amikor legutóbb megkérdeztem tőle, hogy mikor leszel készen a vállalt anyaggal? A válasza az volt, hogy “Szeretném tökéletesen megírni.” Ebben biztos vagyok, hiszen mindig alapos munkát végez, viszont nem kaptam választ a kérdésemre. Próbáltam az ő helyében lenni és megérteni, hogy miért nem válaszol egyértelmű időponttal. Rájöttem, a konkrét válasz felelősségvállalással jár. Ha azt mondom, hogy ma készen leszek a feladattal, akkor biztosan el kell készítenem, mert kellemetlen, ha elvállaltam és nem teljesítem. Igen, ha kimondom, hogy nem értek egyet a drog legalizálással, állást foglalok valami mellett és valami ellenében.

Az információk ferdítése, a nem egyenes beszéd gyökerénél a felelősség nem vállalása, gyakran mulasztás található. A hibásan rögzült “ne szólj szám, nem fáj fejem” helyett ideje egyértelműsíteni a gondolatainkat, vállalni a véleményünket és tetteinket, még akkor is, ha hibázunk, vagy nem úgy sikerül valami, ahogy elképzeltük.

Ezek az apróságnak tűnő “nem válaszok” juttatnak el oda, hogy már a tét nélküli “Süt a nap?” kérdésre sem adunk egyértelmű választ, mert hát ki tudja, talán még baj is lehet abból, ha azt mondom, hogy igen. Így élünk teljes bizonytalanságban, miközben azt sem tudjuk mit várhatunk a másiktól. Sőt, lassan már kérdezni is fölösleges, hiszen nincsenek igazi válaszok.

A tiszta, egyértelmű kommunikáció tanulható, apró odafigyelést igényel. Kezdd magadnál, vállalj felelősséget a kimondott szóért és várd el másoktól is az őszinte beszédet, így fogunk egy jobb, tisztességesebb világban élni!

Kérdezz-felelek!

Weith Katalin

Megosztás:
Share

4 Comments on "Te adnál marihuánát a gyermekednek?"

 1. Miturnusz | 2017-12-23 at 14:35 |

  Mindig gyanús, ha a természetben spontán jelenlevő növényeket, amelyeket az emberiség évezredek óta ismer és használ, egyszer csak elkezdenek mindenhonnan démonizálni. Lásd pl. a parlagfüvet is. Biztos, hogy nem azért teszik, mert a mi egészségünkért aggódnak. Egyedül az lep meg, hogy ezt a Magunkért nem ismeri fel.

  • András | 2018-01-05 at 18:10 |

   Ne említsük egy kalap alatt a két dolgot, a parlagfüvet és a marihuánát. Az utóbbinak köztudottan tudatmódosító hatása van. Gondolom, nem szeretné, ha füvezett sofőr ülne a volán mögött, amikor a buszon munkába igyekszik, vagy az orvos, aki megműti épp, “be legyen szívva”.

   • Miturnusz | 2018-01-15 at 14:30 |

    Természetesen nem szeretném, akkor sem, ha buszoznék vagy járnék orvosokhoz. Mint ahogyan azt sem szeretném, hogy ugyanezek az emberek részegek legyenek, amikor a munkájukat végzik. És jé, nem azok, pedig az alkohol legális.
    A legtöbb ember nem azért nem szív vagy szittyózik be munka közben, mert tiltják, hanem mert van benne annyi felelősségtudat (és mert képes jól érezni magát tudatmódosító szerek nélkül is). Mint ahogyan embert ölni sem azért nem szoktunk, mert tiltja a törvény, hanem mert nem akarjuk bántani a társainkat.
    Ha mégis megtörténik, akkor a törvénynek, a börtön fenyegetésének semmiféle visszatartó ereje nincsen, ez tény.
    Mellesleg az is, hogy a törvények abszolúte nem a polgárt védik, de mindezek olyan szépen le vannak írva a Julius Andan könyvben, hogy öröm olvasni. Miről is beszélünk voltaképpen?

Comments are closed.