Fenntartható fejlődés Magunkért

Közös otthonunk a Föld

A fenntartható fejlődés fogalma ma már egy új, önálló szakterületet jelöl. A terület fő kérdése: hogyan tud olyan módon fejlődni az emberiség, hogy nem éli fel a Föld erőforrásait, termőföldjét, levegőjét?

Fontos megértenünk, hogy maga az elnevezés nem kellően pontos, ugyanis nem fejlődésről, hanem gazdasági növekedésről van szó. Tehát a fenntartható fejlődés úgy lenne pontos, hogy fenntartható gazdasági növekedés. Hiszen nem a tudományos fejlődés, nem a technológiai fejlődés, nem a szellemi fejlődés, nem a politikai fejlődés és nem más területen végbemenő fejlődés az, ami problémát okoz, hanem kizárólag a gazdaság korlátlan növekedése.

A gazdasági innovációk jelentős része munkaerőt szabadít fel. A feleslegessé váló munkaerőt úgy foglalják le, hogy miközben visszakapcsolják a munkaerőpiac vérkeringésébe, növelik a gazdaságot, termőföldeket zsigerelnek ki, erdőket vágnak ki, régi típusú, kifutott technológiájú, környezetszennyező, olcsó gyárakat és erőműveket építenek.

Be kell látnunk, hogy a gazdaság mindössze az egyik eleme a civilizációnknak, túlhangsúlyozása csak kárt fog okozni a továbbiakban is az egész emberiségnek.

2015 szeptemberében az ENSZ égisze alatt 193 ország vezetője elkötelezte magát egy terv mellett, amely a „2030 Fenntartható Fejlődés Keretrendszer” (2030 Agenda for Sustainable Development) nevet kapta. Megállapították a fejlődés új mércéjét, amely nem a gazdasági növekedés, hanem a fenntarthatóság.

A „2030 Fenntartható Fejlődés Keretrendszer” 17 célt tartalmaz, amelyek együttesen egy jobb jövőt biztosítanak az elkövetkező nemzedékek számára.

E célok a következők:

 1. Véget vetni mindenhol a szegénység összes formájának.
 2. Véget vetni az éhezésnek, elérni az élelmezésbiztonságot, javítani a táplálkozást, előmozdítani a fenntartható mezőgazdaságot.
 3. Biztosítani az egészséges életet, előmozdítani a jólétet mindenki számára, minden korosztályban.
 4. Biztosítani az átfogó és minőségi oktatást, előmozdítani az egész életen át tartó tanulási lehetőségeket mindenki számára.
 5. Megvalósítani a nemek közötti egyenlőséget, valamint segíteni minden nő és lány felemelkedését.
 6. Biztosítani a fenntartható vízgazdálkodást, valamint a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférést mindenki számára.
 7. Biztosítani a megfizethető, megbízható és fenntartható energiát mindenki számára.
 8. Előmozdítani a hosszantartó, átfogó és fenntartható gazdasági növekedést, a teljes és eredményes foglalkoztatást, valamint méltó munkát mindenki számára.
 9. Alkalmazkodó infrastruktúrát építeni, előmozdítani az átfogó és fenntartható iparosodást, valamint elősegíteni az innovációt.
 10. Csökkenteni az országokon belüli és országok közötti egyenlőtlenségeket.
 11. A városokat és emberi településeket befogadóvá, biztonságossá, alkalmazkodóvá, és fenntarthatóvá tenni.
 12. Biztosítani a fenntartható fogyasztási és termelési szokásokat.
 13. Sürgősen cselekedni a klímaváltozás és hatásai leküzdése érdekében.
 14. A fenntartható fejlődés érdekében megőrizni és fenntarthatóan használni az óceánokat, tengereket és tengeri erőforrásokat.
 15. Védeni, visszaállítani és előmozdítani a földi ökoszisztémák fenntartható használatát, fenntarthatóan kezelni az erdőket, leküzdeni az elsivatagosodást, valamint megfékezni, és visszafordítani a talaj leépülését.
 16. A fenntartható fejlődés érdekében előmozdítani a békés és befogadó társadalmakat, biztosítani a mindenki számára elérhető igazságszolgáltatást, és minden szinten hatékony, felelősségre vonható, és befogadó intézményeket létrehozni.
 17. Megerősíteni a végrehajtás módjait, feléleszteni a fenntartható fejlődés globális partnerségét.

A fenntartható fejlődés politikai programunk:

 • Magyarország felvállalja az ENSZ valamennyi tagországa által elfogadott, „2030 Fenntartható Fejlődés Keretrendszer” tervezetének menedzselését, minden szinten.
 • Létrehozunk egy tudományos kutatóintézetet, amely az alternatív energiaforrásokat kutatja, technológiákat és eljárásokat tesztel, és javaslatokat tesz azok bevezetésére, országos szinten.
 • Támogatjuk azokat a lakóközösségeket és cégeket, amelyek vállalják a geotermikus energiára való áttérést.
 • Magyarországot élen járóvá tesszük a fenntartható fejlődés egészét tekintve.

Visszalépés a további programokhoz →

Megosztás:
Share