Egészségügyi program Magunkért

Orvosoljuk a problémákat!

Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában 2016-ban Magyarország a 27. helyen állt, 2017-re lecsúszott a 30. helyre. Az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index hét területet vesz figyelembe, amikor egy ország egészségügyi helyzetét vizsgálja, melyek a következők:

  – a betegjogok érvényesülése

  – az ellátás hozzáférhetősége

  – a gyógyítás eredményessége

  – a rendszer finanszírozottsága

  – a szolgáltatások skálája

  – a prevenció

  – a gyógyszerellátás

Az egészségügyi ellátás színvonala Európában folyamatosan javul. A legjobb egészségügyi ellátás Hollandiában van.

A statisztikák szerint Magyarországon egy orvos napi 45 pácienst lát el, ami azt jelenti, hogy mintegy 5 perc jut egy emberre. Ennyi idő alatt kell vizsgálnia, az eredményt értelmeznie, és döntést hoznia.

A magyar egészségügy problémái a következők:

1. Forráshiány

Nagy mennyiségű pénz hiányzik az ágazatból, ennek következménye a kórházak, az ellátás rossz állapota, a szakemberek elvándorlása, a személyzet túlterheltsége, az eszközhiány, a várakozás, a nehézkes, akadozó, vagy ellehetetlenülő továbbképzés, az eszközök, berendezések, eljárások elmaradottsága.

2. Szervezési hiányosságok

A meglévő erőforrások megfelelő menedzselése esetén jobb kihasználtságot és nagyobb hatékonyságot lehetne elérni. A privát praxisok, sok esetben ellenszolgáltatás nélkül, a saját szűrő- és laborvizsgálataikkal megterhelik az állami költségvetésből működő egészségügyi intézményeket, túlterhelve ezzel az amúgy is forrás- és személyzethiányos szervezeteket.

3. Prevenció hiánya

A prevenciónak nincs kultúrája ma Magyarországon, a lakosság jelentős része, beleértve a példamutató közszereplőket is, hóbortnak, fölöslegesnek tartja az étkezés, mozgáskultúra és mentálhigiénés területen végzendő prevenciós tevékenységeket.

4. Tudományos-technikai lemaradás

Ezen a téren évtizedes lemaradásban vagyunk, aminek nagyrészt a rendszerszemlélet és a megfelelő finanszírozás hiánya az oka. A továbbképzéseken, konferenciákon való részvétel, tudományos témák, tanulmányi utak, folyamatos aktív részvétel a tudományos vérkeringésben, elengedhetetlen a teljes szektor fejlődése szempontjából. Több kutató ellehetetlenítése, a találmányok, felfedezések, gyógyszer-kutatások eredményeinek szándékos eltitkolása a kevésbé hatékony eljárások fennmaradását eredményezi. 

Egészségpolitikánk a következő programpontokra épül:

Az egészségügy célja az emberi méltóság megőrzése és helyreállítása. A 21. század Magyarországán elfogadhatatlan, hogy bárki élete rosszabbra forduljon vagy meghaljon csak azért, mert nincs elég pénz, eszköz, szakember, tudás a meggyógyításához.

 • Célunk, hogy Európa élmezőnyébe tartozzunk az egészségügyi ellátás terén, melyhez teljes körű szemléletváltásra van szükség.
 • A szükséges mértékben növeljük az egészségügy finanszírozását.
 • Megfelelő menedzselési és szervezési feladatokkal optimalizáljuk az egyes egészségügyi intézmények működési folyamatait.
 • Követjük a jól működő skandináv és nyugat-európai államok egészségügyi rendszer modelljét.
 • Emeljük az egészségügyi szakemberek bérét olyan mértékben, hogy ne kelljen túlórázniuk és másodállást vállalniuk az emberhez méltó megélhetés érdekében.
 • Biztosítjuk az egészségügyi szakképzést, utánpótlást.
 • Kontroll alá helyezzük, és különválasztjuk az állami egészségügyi ellátás eszköz- és egyéb felszerelés igényét a magánpraxisétól.
 • Visszaállítjuk az orvosi és ápolói pálya presztízsét.
 • Felszámoljuk az eszközhiányt.
 • Megreformáljuk a betegbiztosítási rendszert, differenciált ellátási szolgáltatást alakítunk ki rászorultság és igénybevételi alapon.
 • Visszaállítjuk és továbbfejlesztjük a kórházak informatikai rendszerét, amely ésszerűsíti az ügyfélfogadást, a várakozási időt, az eszközhasználatot és a beosztásokat.
 • Megalapozzuk és felépítjük a prevenció kultúráját, melyet az oktatási rendszer részévé teszünk.
 • Szorgalmazzuk és jutalmazzuk az állampolgárok prevenciós erőfeszítéseit, az egészséges állapot megőrzését.

Visszalépés a további programokhoz →

Megosztás:
Share