Állatvédelem Magunkért

Az állatok a barátaink

Az állatok bántalmazása, az állatkínzás döbbenetet és megütközést kelt a civilizált emberben. A nyilvánosságra kerülő esetek nagy port vernek fel, széles körben felháborodást eredményeznek.

Magyarországon nincs pontos nyilvántartás arról, hogy összesen hány állatot tartanak kedvtelésből, a témával foglalkozó szakemberek 6-7 millióra teszik a számukat. Kijelenthetjük, hogy a családok mintegy felében van egy vagy több házi kedvenc.

Az állatok segítenek abban, hogy a gyerekek korán megtanulják a felelősségvállalást, a rendszerhez igazodó életvitelt, a törődést. Szociális képességeik is fejlődnek ezáltal, amely meglátszik az emberekkel való viselkedésükben is.

Nagyon sok idős ember egyetlen társa macskája vagy kutyája, ami nélkül magánya, esetleg nehéz életkörülményei bizonyosan depresszióba taszítanák.

Magyarországon az állatvédelmi törvények folyamatosan fejlődnek, és elmondhatjuk, hogy jó úton haladnak.

A fő problémákat két téma köré csoportosíthatjuk, melyek a következők:

Oktatás, szakvizsga: Az állatvédelemmel foglalkozó szakemberek hosszú évek óta szorgalmazzák, hogy az állattartást bizonyos képzéshez kössék. Fontos és elengedhetetlen az állat szeretete, ám korántsem elég: érteni is kell hozzá, ismerni kell az állat fajához, fajtájához kapcsolódó igényeket, a tartás minimális feltételeit, a szokásos teendőket, a sérülések, betegségek jeleit, és nem árt ismerni a kapcsolódó jogszabályokat.

Büntetési tételek, a törvény szigora: Magyarországon állatkínzásért maximum 3 év letöltendő szabadságvesztés szabható ki. A börtönök zsúfoltsága, az elítéltek utáni magas költségek miatt érthető, ha a bíróság nem ragaszkodik a kiszabható maximális büntetésekhez, ám ez ahhoz vezet, hogy az állatkínzás nem tűnik komoly bűncselekménynek, nincs meg a visszatartó erő.

Szükségszerűnek tartjuk, hogy elgondolkodjunk azon, mit is jelent az állatkínzás, a tudatos fájdalomokozás. Fontos, hogy kimondjuk, ez egy kóros mentális állapot, melyet szadizmusnak neveznek, ami egy mentális betegség, súlyos formájában kifejezetten közveszélyes. Figyelmeztető jelként kell tekintenünk és be kell avatkoznunk a lehető legkorábbi fázisban, még azt megelőzően, hogy az elkövető elkezd embereken kísérletezni.

Enyhébb esetben az elkövetőt gyógykezelésnek kell alávetni, súlyosabb esetben a társadalomtól való elkülönítés a megoldás.

Állatvédelmi programunk:

  • Gyerekkortól a tananyag részévé tesszük az állattartás, az állatgondozás és az állatok jogai oktatását.
  • Ingyenes állatvédelmi képzések szervezését támogatjuk.
  • Kijelentjük, hogy az állatkínzás szadizmus, deviáns viselkedés, az állatkínzók pedig mentálisan betegek és e szerint kell eljárni velük.
  • Az állatkínzás súlyos eseteit, a gyakori visszaesést, az életmódszerűen folytatott szadista gyakorlatot börtön bűntetetéssel szankcionáljuk.
  • Az állatkínzással foglalkozó telephelyek üzemeltetői ellen a törvény erejével lépünk fel, 3-tól 5 évig tartó szabadságvesztéssel büntetjük.

Visszalépés a további programokhoz →

Megosztás:
Share